De wondere wereld van de waterbouw

Wanneer:
20 februari 2020 @ 20:00
2020-02-20T20:00:00+01:00
2020-02-20T20:15:00+01:00
Waar:
de Schattelijn

“Baggeren is veel meer dan zand boven water halen; het is de wereld van waterbouwkunde’. Dat stellen de sprekers van de lezing: Bas de Goey en Remco van de Ven. Zij weten waarover ze spreken, want beiden stonden op de loonlijst bij baggermaatschappij Adriaan Volker. Daarnaast zijn ze al geruime tijd vrijwilliger van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Een logische locatie voor het museum, want Sliedrecht is immers de bakermat van de mondiale baggerindustrie.

De sprekers beginnen hun verhaal in de tijd dat het baggerwerk nog met de hand werd uitgevoerd. De komst van de stoommachine rond 1850 maakte ineens veel meer mogelijk, waardoor grote baggerwerken al voor 1900 wereldwijd werden uitgevoerd. Voortdurend werden baggerwerktuigen met de meest moderne technieken ontwikkeld, innovatieve ontwikkelingen die nog steeds niet stilstaan.

Tijdens de lezing komen verleden, heden en toekomst van het baggeren ofwel de wondere wereld van waterbouwkunde uitgebreid aan bod. Gelardeerd met unieke beelden vertellen de sprekers over de mens en zijn machines. Tijdens de lezing worden niet alleen beelden van de historische baggerwerktuigen getoond, maar ook van de meest moderne sleephopperzuigers zoals de Vox Máxima, evenals de verschillende baggermethodes.

Bekende namen zoals Adriaan Volker en Bos & Kalis (tegenwoordig Boskalis) komen aan bod en er worden beelden getoond van grote projecten in Nederland zoals de Afsluitdijk, Europoort en Maasvlakte 1 en 2. Wereldwijd heeft de Nederlandse baggerwereld ook gigantische projecten gerealiseerd waaronder het in zee gebouwde vliegveld Chek Lap Kok en Disney Land bij Hongkong en de Palmeilanden bij Dubai.

Inmiddels is de offshore sterk verbonden met de wereld van waterbouw, waarbij te denken valt aan de realisatie van windmolenparken op zee en het leggen van communicatiekabels en gas- en olieleidingen in de zeebodem. Een belangrijke taak is het onderhoudsbaggerwerk om havens toegankelijk te houden voor de scheepvaart. ‘Bouwen met de natuur’ is ook werk van de baggerbedrijven, zoals ze hebben bewezen bij de aanleg van de Marker Wadden en de Hondsbossche Zeewering.

De bijzondere geschiedenis en de enorme diversiteit aan werkzaamheden in de wondere wereld van baggeren zorgen zonder twijfel voor een boeiende en afwisselende lezing, verteld door twee sprekers met verstand van ‘baggerzaken’.