de Thorlijn met thuisbasis Geertruidenberg

4931 AZ Geertruidenberg
Kosten:

Lezing 20 december 2019: ’Rederij de Thor

In de 19 de eeuw kwam het vervoer met stoomschepen van personen, goederen en vee op gang en eind 19 de eeuw werd door de bekende Arie Smit uit Slikkerveer, de Rederij Thor opgericht. Deze rederij onderhield diensten vanuit Waalwijk, Geertruidenberg en Willemstad op Dordrecht en Rotterdam en waarbij onderweg diverse plaatsen zoals Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen werden aangedaan.

Zelfs Koning Willem II maakte gebruik van de voorloper van de Thor veerdienst, de Stad Geertruidenberg.

In maart 1944 werd de Thor VI beschoten waarbij twee bemanningsleden en een aantal passagiers gewond raakten. De stuurman is enkele dagen later

aan zijn verwondingen overleden. Rederij De Thor, (Thor is een god uit de Noorse mythologie), heeft in de loop van de jaren 10 schepen in de vaart gehad. Zij heetten Thor I, Thor II, Thor III enz. In het begin voer men met stoomschepen, maar in de jaren tussen WOI en WOII werden die vervangen door motorschepen.

Er is veel gebruik gemaakt van deze vorm van vervoer, later in combinatie met de trein, tram, vrachtwagen of bus. Toen het vervoer met bovenstaande middelen intensiever werd, is deze Thorlijndienst opgeheven.

Veel ging er goed met de lijndienst, maar er waren ook de nodige incidenten.

De heer Cees Schuller zal aan de hand van prachtige foto’s met enthousiasme de geschiedenis van de Thor vertellen.

Toegang gratis ook voor niet-leden.