De ontstaans-geschiedenis van het hertogdom Brabant

Wanneer:
21 november 2019 @ 20:00
2019-11-21T20:00:00+01:00
2019-11-21T20:15:00+01:00
Waar:
de Schattelijn
Vismarktstraat 4
Geertruidenberg

De ontstaans-geschiedenis van het hertogdom Brabant door Prof. A. Bijsterveld

Dat Noord-Brabant ooit heeft behoord tot het oude hertogdom Brabant, weten we allemaal wel. Maar sinds wanneer eigenlijk? En hoe kwam dat hertogdom tot stand? Arnoud-Jan Bijsterveld start zijn lezing bij de oorsprong van het hertogdom in de tijd van Karel de Grote, uit wiens rijk het hertogdom Lotharingen ontstond. Dit lag aan de basis van het latere hertogdom Brabant.

Rond het jaar 1000 vestigde zich rond Leuven een geslacht van opeenvolgende graven, van wie Godfried met de Baard in 1106 de titel ‘hertog’verwierf. Zijn opvolgers breidden hun macht uit naar het noorden, over het huidige Noord-Brabant. Omstreeks het midden van de dertiende eeuw had het hertogdom zijn grootste omvang bereikt, maar in 1288 zou ook het hertogdom Limburg worden toegevoegd, Vanaf 1406 kwam het hertogdom in handen van achtereenvolgens hertogen uit het Bourgondische en Habsburgse huis. Bijsterveld verlucht zijn lezing met afbeeldingen en kaarten en biedt hij een verhelderend beeld van een duistere periode. In februari 2013 was hij al eerder te gast van de Kring met een lezing die als titel had: ‘We zullen er ondanks alles de moed maar inhouden.’ In deze lezing stond de hardwerkende Brabander centraal. De bezoekers van toen weten zonder twijfel nog steeds dat Arnoud-Jan Bijsterveld een zeer begenadigd spreker is en de belangstellenden van begin tot eind weet te boeien. Dat belooft dus veel voor de eerstvolgende lezing van de OKG.

Arnoud-Jan Bijsterveld (Waalre 1962) is historicus en studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. In 1993 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij was werkzaam als onderzoeker en docent aan verscheidene universiteiten in binnen-en buitenland, te weten in Luik, Princeton, Leuven en Venetië en in het voortgezet onderwijs. Sinds 1999 is hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Tilburg University, waar hij zich bezighoudt met onderwijs, onderzoek en ondersteuning op het gebeid van lokale en regionale geschiedenis, cultureel erfgoed en identiteit. Daarnaast is hij sinds 2004 universitair hoofddocent bij het Departement Sociologie aan de TiU, in wel kader hij colleges sociaal-culturele en middeleeuwse geschiedenis verzorgt. Hij maakt deel uit van verschillende tijdschrift-en jaarboekredacties en heeft als bestuurslid van verscheidene organisaties een actief aandeel in de organisatie van studiedagen en symposia op het terrein van de regionale geschiedenis en volkscultuur. Als adviseur is hij betrokken bij de beleidsontwikkeling van Verslag lezing ‘Noord-Brabant tussen vrijheid en vrede’cultuurhistorische organisaties en instellingen van provincie en gemeenten.